Recept

Amy om Meny:
Öh,vad är bulgogi?
Det finns tusen olika sätt att laga detta, men här är det strimlad lövbiff marinerat i:
2 finhackade vitlöksklyftor, 3/4 dl soja, 1 msk sesamfrö, 1 tsk sambal oelek, ½ dl olja och lite svartpeppar

Det får marinera medan riset kokar eller helst längre... Sen lyfter man köttet ur marinaden och wokar i typ 3 min innan man häller i ett par nävar haricot verts och sen tillsätter man resten av marinaden och låter allt bli genomwokat... Ananasen skivar man (eller köper på burk) och vänder i lite curry innan man steker/grillar den - passar jättebra till.


Sandra om Meny:
De där lät gott.
Receptet på lasagne och fläskfilégryta hade jag velat ha :)

Okej... Lasagne är superlätt... Gör en bottenredd vitsås; Smält smör, vispa med mjöl och späd med mjölk till önskad konsistens. Smaka av med vitpeppar (och salt om man inte har bebis hemma).

Sen gör jag en köttfärssås med 500g köttfärs som jag bryner tillsammans med en hackad gul lök, tillsätter en burk krossade tomater, pressad vitlök, peppar (salt om inte bebissambo), chilisås el ketchup. Brukar dessutom tillsätta lite vatten eftersom den gärna får vara lite blötare än vanlig köttfärssås. Låt allt samman koka ihop och smaka av om man vill ha i något extra (basilika el oregano kan vara gott i...)

Sen varvar man lasagneplattor, köttfärssås och vitsås... Börja med plattor i en smord form och sluta med vitsås - hur många lager det blir däremellan beror på hur djup form man har... Jag brukar strö med lite smakrik ost på varje lager också... Sen öser man på rikligt med ost på toppen och kör allt i ugnen tills plattorna är mjuka (temperatur står på förpackningen till plattorna)


Fläskfilégryta är också lätt (va tusan... Vi lagar bara enkel mat!). Men vi har många varianter... Kan skriva två lätta och goda:

Skiva fläskfilén i önskad tjocklek... Bryn i en stekgryta (inte så de är genomstekta, de ska koka i sås en stund också), med salt och peppar. Ös i hackad lök... På med grädde (beroende på hur mycket man vill laga, men vi brukar ta en sån 3 dl tetra), nån matsked sambal oelek, en skvätt chilisås och en liten liten skvätt soja för färgens skull... Vi brukar pytsa i lite hackad paprika och champinjoner också. Sen får det koka ihop. Inget komplicerat men riktigt gott. Servera med ris.

Om Johan lagar det han kallar fläskfilégryta så bryner han skivad fläskfilé i en stekpanna, lägger i en ugnsform. Steker lök, paprika och champinjoner och häller över och sen kokar han 3 påsar blå band's bea som han häller över allting och ställer i ugnen medan han kokar ris. Det är också gott och vi har inte bestämt vilken variant vi ska göra när det är dags här.

Brita om Meny:
Jag vill självklart ha receptet på Inga-Lills fantastiska kyckling!

Tack för tipset för bulgogi. Det var länge sedan. Det blir nog i veckan.
Mmm... Vi åt det idag!!
Landets dietister gråter nu men det är ju löjligt gott:

Blanda en burk philadelphiaost (naturell), en burk cremefraise, 1½ dl majonäs och 1 pressad vitlöksklyfta (jag tog två och det blev ännu godare), salt och peppar och lägg i botten på en ugnsform.

Häll över en burk tacosås (inte salsa...)

Skär (rå) kyckling i bitar (vi gjorde på två stora kycklingfiléer och det räckte) och stek i smör, krydda med en halv påse fajitamix... Lägg i formen som lager nummer tre.

Hacka en röd paprika, salladslök, en rödlök, några färska champinjoner och lägg som ett fjärde lager... (är inte lager underbara!?)

Strö riven ost på toppen och ställ i ugnen precis så länge att osten smälter men inte paprikan blir mjuk... Servera med nachochips (för ALL mat är ju godare om man får äta utan bestick!)

Mmmm

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0